Cannabis vs. tobak vs. alkohol: En sammenligning af deres virkning

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på whatsapp
Del på email

Med cannabis-legalisering stigende flere steder i verden, også her i Danmark, undersøger flere og flere undersøgelser stoffets potentielle fordele såvel som skade. Nogle undersøgelser antyder, at tobak og alkohol kan være mere skadelig for dit helbred end cannabis. Så spørgsmålet i alles sind er, hvad er værre for dig? cannabis, tobak eller alkohol?

Husk, at forskellige faktorer kommer ind, når man sammenligner sundhedseffekterne af cannabis, tobak og alkohol. Disse inkluderer, hvordan stoffet påvirker din hjerne, hjerte og opførsel, og hvor sandsynligt det er, at du bliver hooked.

Tid er også en væsentlig faktor. Mens nogle effekter bemærkes øjeblikkeligt, kan andre først begynde at opstå efter et par måneders eller års brug. I denne artikel vil vi se nærmere på sundhedsmæssige sammenligninger mellem cannabis, tobak og alkohol.

Sundhedseffekter: cannabis vs. tobak

Forskere har ikke studeret cannabis så længe som tobak. De har imidlertid fundet, at den har lignende celleskadelige forbindelser som tobak, som tjære og kulilte. Ukrudtsfuger indeholder tre til fire gange den tjære, som tobakscigaretter gør, og brugerne indånder typisk dybere ved at bruge et større lungevolumen, hvilket betyder, at tjæren dækker mere af lungen.

Cannabis brugere spiser imidlertid normalt kun et eller to led om dagen sammenlignet med de typiske 10-40 cigaretter. Dette betyder, at cannabis-brugere samlet set absorberer mindre tjære sammenlignet med tobaksrygere.

Eksperter har længe knyttet tobak til emfysem, lungekræft (og andre kræftformer) samt kronisk obstruktiv lungesygdom. Nikotinet i tobak bidrager også til dets kræftfremkaldende virkning – cannabis indeholder ingen nikotin.

De fleste undersøgelser har rapporteret, at selvom tobaksrøg reducerer luftmængden i lungerne, ser ud til at cannabis øger den. En særlig undersøgelse fandt, at cannabis er forbundet med gennemsnitlig eller højere lungekapacitet og ikke er knyttet til lungesygdom eller emfysem.

Sundhedseffekter: Cannabis vs. alkohol

I de fleste tilfælde ryger folk cannabis. Indtagelse af tetrahydrocannabinol (THC) – cannabis’ psykoaktive forbindelse – uden rygning eliminerer imidlertid de fleste luftvejsdysfunktioner forbundet med et røget stof.

Man kan let dø af overstadigt at drikke alkohol. I USA er 88.000 årlige dødsfald forårsaget af overdosering på alkohol – oftest som et resultat af overstadig drikke. Der er ikke registreret nogen dødelige overdoser som følge af cannabis-brug.

Eksperter vurderer, at det er næsten umuligt at indtage den mængde THC, der ville resultere i en dødelig dosis. Dette er sandsynligt, hvorfor der ikke er registreret dødsfald på grund af mennesker, der spiser ukrudt ved rygning, spiselige spisesteder eller anden form for forbrug.

En undersøgelse, der sammenlignede sundhedsmæssige virkninger af cannabis og alkohol på hjernen, rapporterede, at selvom cannabis muligvis har nogle negative virkninger, er det bestemt ikke i nærheden af ​​risikoen for at indtage alkohol.

Forskere har grundigt undersøgt de langsigtede konsekvenser af indtagelse af alkohol. De forbinder kronisk langtidsbrug med pancreatitis, hjerteproblemer, alkohol leversygdom, føtal alkoholsyndrom, degeneration af nervesystemet og andre presserende problemer.

Der er ikke meget forskning til rådighed om de langsigtede risici ved brug af cannabis. Imidlertid er der foretaget en forbindelse mellem kraftig cannabis brug og en tilbøjelighed til psykose hos nogle mennesker. Men flere undersøgelser er nødvendige for fuldt ud at undersøge virkningerne af kronisk cannabis brug.

Er cannabis mindre skadelig end tobak og alkohol?

I henhold til en 2015-rapport, der blev offentliggjort i Scientific Reports, kan farerne ved cannabis muligvis have været overvurderet i fortiden, mens skaden ved alkoholbrug ofte er blevet undervurderet.

Undersøgelsen sammenlignede risikoen for død som følge af typisk, rekreativ brug af ti stoffer: Heroin, kokain, ecstasy, amfetamin, diazepam, methamphetamine, methadon, cannabis, alkohol og tobak. Undersøgelsens forfattere bestemte, at ukrudt var langt det sikreste stof, også sammenlignet med cigaretter og alkohol.

Drug Enforcement Administration (DEA) i USA rangerer kontrollerede stoffer i henhold til fem skemaer. Narkotika som heroin og LSD såvel som cannabis er opført som skema 1, hvilket betyder, at de anses for at have en høj risiko for misbrug og anses for at være de “farligste.”

Da tobak og alkohol begge er lovlige, er de ikke kontrollerede stoffer og er derfor ikke underkastet DEA-planlægning. I årevis har talsmænd for cannabis-legalisering forklaret, at cannabis er langt sikrere end alkohol.

Eksperter betragter tobaksbrug som den førende forebyggelige dødsårsag i USA, mens de har knyttet kronisk alkoholbrug til alt fra kræft til hjertesygdom. I sidste ende, ja, de fleste eksperter mener, at cannabis er mindre skadelig end både alkohol og tobak.

Risiko for afhængighed

Vi ser ofte risikoen for stofmisbrug i dens kapacitet til afhængighed. Forskere har undersøgt flere lægemidler for at bestemme procentdelen af ​​brugere, der er blevet afhængige af dem inden for ti år efter første brug. Beviser tyder på, at cannabis er mindre vanedannende end både tobak og alkohol.

Sundhedsmæssige fordele ved cannabis, tobak og alkohol
Mens alle disse stoffer er knyttet til potentielle sundhedsrisici, dokumenterer nogle undersøgelser også deres sundhedsmæssige fordele.

Tobak

Tobak, der ikke ryges, kan have nogle milde sundhedsmæssige fordele, primært forbundet med at imødegå de kræftfremkaldende virkninger af østrogen – især ved endometriecancer. Det kan også have nogle neurobeskyttende virkninger ved Parkinsons sygdom. Imidlertid er der behov for flere undersøgelser på dette område for at bekræfte dette.

Alkohol

Undersøgelser viser, at der er nogle mulige gavnlige virkninger for kardiovaskulære forhold for moderate drikker. Der er dog en dramatisk stigning i risikoen for flere kræftformer.

Cannabis

I modsætning til tobak og alkohol har forbindelserne, der findes i cannabis, været knyttet til forskellige medicinske behandlinger. Dette har ført til legalisering af medicinsk cannabis i mere end 33 stater i USA og flere lande i Europa, som blandt andet Danmark.

Medicinske anvendelser spænder fra en appetitstimulerende middel til kræft, kemoterapi og andre behandlinger til formildende virkninger på glaukom, multippel sklerose og Crohns sygdom og modvirkning af epileptiske anfald.

Afsluttende tanker om cannabis, tobak og alkohol

Selvom alkohol og tobak har meget få, om nogen, indløser sundhedsværdier, ser cannabis ud til at have en række terapeutiske fordele, og patienter bruger i øjeblikket det til en lang række patologier. Cannabis ser ud til at være langt mindre skadelig og har ikke været direkte knyttet til dødsulykker.

Det er vigtigt at forstå, at cannabis-undersøgelser stadig er minimale, især sammenlignet med den forskning, der findes på virkningen af tobak og alkohol. Hidtil synes cannabis bestemt at være den bedre mulighed.

Nicolai

Nicolai

Skriv en kommentar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi respekterer dit privatliv. Vi sender ikke spam.