Forskning: Vi røg cannabis for 2.500 år siden

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på whatsapp
Del på email

Vi har nu fundet det hidtil ældste bevis på anvendelsen af cannabis som et rusmiddel, siger en botaniker.

Der er blevet fundet rester af cannabis i røgelsesbrændere, der blev anvendt ved begravelsesritualer i Kina for ca 2.500 år siden.

Cannabissen der blev fundet i glødebækkener af træ, hvor i der stadig lå sten med brændemærker i også.

– Der er altså tale om det ældste bevis nogensinde på anvendelsen af cannabis som et rusmiddel, siger botanikeren Mark Merlin fra Hawaiis Universitet.

Mark var ikke selv med på forskerholdet, som har offentliggjort deres fund i tidsskriftet Science Advances.

Fundet blev gjort i ca. en halv snes højtliggende grave i Pamir-bjergene inde i regionen ved grænseområdet mellem Kina, Pakistan og Tadsjikistan.

Det vides ikke præcist hvordan ritualerne er foregået, men det tænkes at de har forsøgt at kommunikere med åndeverdenen eller de personer som blev begravet, siger en af forskerne fra udgravninger, Yming Yang.

Forskere har anvendt metoden gaskromatografi til at identificere organiske materialer inde i glødebækkenerne. Dette er en metode, som er baseret på fordelingen mellem en mobil gasfase og en stationær væske- eller faststof-fase, har vist et stort indhold af THC.

THC er det dominerende psykoaktive komponent i cannabisplanten, og bevismaterialet for, at der var et større indhold af stofferne end i vilde cannabisplanter, indikerer, at planterne er blev forædlet med tiden.

– Vi har på baggrund af fundene været i stand til, at rekonstruere begravelsesritualer, som omfattede ild, musik og hallucinerende stoffer, skriver forskerne i tidsskriftet Science Advances.

Det har længe været diskuteret, hvornår anvendelse af narkotiske stoffer af mennesket skete for første gang. Den græske historiker Herodot har skrevet, at folk i Centralasien røg cannabis omkring 440 år før kristi fødsel.

I det 20. århundrede har arkæologer fundet cannabisfrø og cannabisplanter i grave i Centralasien flere gange – I sydlige Sibirien ligeså.

Men cannabis og cannabisplanten er også brugt som en nytteplante – blandt andet til tøj. Hvilket betyder at plantens tilstedeværelse ikke i sig selv, er en bekræftelse på, at den er blevet anvendt som rusmiddel før hen.

Kilde: /ritzau/AP

Nicolai

Nicolai

Skriv en kommentar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi respekterer dit privatliv. Vi sender ikke spam.